Sya dan Hubby

Daisypath Anniversary tickers

Permata yang ditunggu...

Lilypie Pregnancy tickers

Iklan sket..

November 22, 2010

MGTT

Ohh sungguh TERSEKSA..!

Hari ni aku kena buat MGTT:Meal Glucose Tolerance Test. Test ni aku kena pose dari kol 12 mlm td..then pg ni amik darah. Lepas tu minum segelas besar air gula...pekat ok...sib baik carbonated..leh la bantu aku habiskan...

Sekarang aku dlm keadaan yg sgtttttt mualll....rasa cm bila2 je boleh muntah....and I won't let that to happen...sebabbbb...kalau aku muntah blik aku kena do this test all over again....esok pose, cucuk blik then minum semula...NO...NO...NO...



Source : Google

Sangat seksa...after 2 hours aku kena amik darah lg sekali then baaaaaaru boleh mkn....gelupur ok lapar...muak plak tu...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!

Ni gara2 adik beradik pak aku sume ada diabetis...pak aku tu kire dah para2...plus sebab aku overweight... so kena la wat test ni utk memastikan aku bebas diabetis..!

1st MGTT Test aku buat lepas raya pose hari tu. Tak lepas....fasting reading aku ok...should be below 5.0, mine was 4.5. Then after 2hours sugar drink intake...reading shud be below 7.7. Mine was 8.00...hohohoh... so kena la buat following test. BSP: Blood Sugar Pofile. This test I have to fast from then night before at 12.00am. Then pagi amik fasting reading. Then 2 hours before lunch, 2 hours before dinner and 2 hours before supper.

The reading shud be..

Fasting                        : Below 5.0
2 hours before lunch    : Below 6.0
2 hours before dinner  : Below 6.0
2 hours before supper : Below 7.0

All my reading was below that...Alhamdulillah...so Im not diabetic...! But the dietition told me that my sugar level in blood are already higher than normal...that is why my MGTT test after sugar drink intake passed the par. So I have to control my sugar intake in order to make sure it won't rise. Sebab sekali aku dah kena during pregnancy...I might have it for the rest of my life...but for sure I'll get it again during next pregnancy...

So take a good care of it!!

Today I have to do the test again...sungguh seksa ooohhh!! Cepatla 10.10AM!!

2 comments:

Marina Monroe said...

A'ah, pengsankan test MGT nih, auntie pernah lalui nya juga..
Betul lah rasa siksa sangat..boleh termuntah..
Anyway, take care yea..
semuga everything okay..

Sya said...

Almost muntah td auntie..huhu..but managed to stop it..thanks for the prayer.. :)